Crypte uit zeventiende eeuw onder parlement gevonden

assembleiaMisschien is het de regelmatige bezoeker al opgevallen: ik ben een geschiedenis liefhebber. Dit betekent dat ik het zo nu en dan niet kan laten iets te schrijven over weetjes die ik zelf ontzettend interessant vind. Zoals het volgende bericht wat vandaag in de krant verscheen. Onder het gebouw van de Assembleia da República, oftewel het Portugese parlement, is tijdens werkzaamheden een crypte uit de zeventiende eeuw gevonden. Hoewel nog niet meer dan de ingang is blootgelegd is er geen twijfel over de oorsprong van deze crypte. Het gaat om de crypte van de verguisde markiezen van Castelo Rodrigo…

In het laatste bericht dat ik plaatste over de Portugese koningen schreef ik hoe er een einde kwam aan de dynastie van Avis en Portugal onder bestuur kwam van de Spaanse koning Filips II (of Filips I van Portugal). Deze Filips II was niet van zin zich zelf al te veel met Portugal bezig te houden, dus koos hij een vijftal Portugese vertrouwelingen om het land voor hem te besturen. Eén hiervan was Cristóvão de Moura, die als eerste de titel Conde de Castelo Rodrigo kreeg. Onder Filips III (of dus II) werd hij zelfs benoemd tot vice-koning van Portugal. Deze Spanje-gezinde aristocraat was weinig populair onder het Portugese volk dat haar onafhankelijkheid terug wilde. Toen dit uiteindelijk in 1640 gebeurde werd de hele familie verbannen en hun bezittingen geconfisqueerd. De werkzaamheden aan de crypte die op dat moment gebouwd werd door de familie onder het toenmalige São Bento klooster werden direct gestaakt en de crypte zelf werd gesloten.

Het is niet de eerste keer dat de crypte sinds 1640 wordt blootgelegd, want al in 1939 had men de eerste ontdekking gedaan. Toen werd de crypte echter opnieuw dichtgemaakt, om pas nu opnieuw gevonden te worden. Dit maal lijkt er wel een toekomst voor de vondst, want er wordt gesproken over het opknappen van de crypte. Niet vanwege de grote schoonheid ervan, maar wel vanwege het historisch belang en de herinnering aan de zo gehate familie.

Nog een detail voor de liefhebber van de Nederlandse geschiedenis: de tweede Marques de Castelo Rodrigo, D. Manuel de Moura Corte Real, was landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden van 1646 tot 1647. Hij speelde een belangrijke rol in de onderhandelingen die leidden tot de Vrede van Munster tussen Spanje en de Noordelijke Nederlanden en dus het einde van de Tachtigjarige Oorlog.

Lees ook:Portugese koningen deel XIX: O Pio
Lees ook:Portugese koningen deel XVIII: O Prudente
Lees ook:Rodrigo Leão in Nederland
Lees ook:Portugese koningen deel XVII: O Casto
Lees ook:Guarda wordt wakker in witte wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.