Zo gaat Portugal de tekorten bestrijden

euroDe oppositie is teleurgesteld, Brussel is tevreden, de Duitse pers noemt de maatregelen drastisch. Het pakket aan maatregelen van de Portugese regering om de staatstekorten terug te dringen liegt er niet om. Gisteravond werden de plannen door premier Socrates gepresenteerd, maar uitsluitend de eigen partij (Partido Socialista) reageerde positief.

De BTW (IVA) stijgt van 21% naar 23% en wordt daarmee de hoogste van Europa, de pensioenen worden in 2011 bevroren, de lonen van ambtenaren zullen worden gekort met percentages variërend van 3,5% tot maar liefst 10%, er worden banen geschrapt bij de overheid, de publieke investeringen worden bevroren tot 2011 en de financiële sector krijgt er een nieuwe belasting bij. Dit is een greep uit de bezuinigingsmaatregelen van de Portugese regering.

De communistische partij noemde de plannen een wreed offensief dat niets gaat oplossen. De PSD riep de regering op de belastingverhoging te herzien, waarop de regering antwoordde dat de PSD maar met een alternatief moet komen als ze denken dat het bestaat. Het Bloco de Esquerda verklaarde dat gekozen is voor de maatregelen die men altijd al koos in Portugal en die uitsluitend recessie op recessie hebben veroorzaakt. Een reactie van de Portugese bevolking zal ongetwijfeld ook niet lang meer op zich laten wachten: vakbonden UGT en CGTP en STE kondigden al protesten aan.

Lees ook:Toch opnieuw belastingverhoging voor Portugezen?
Lees ook:Bezuinigingsplannen deel 4
Lees ook:De Portugese bezuinigingsplannen in vogelvlucht
Lees ook:Politicus van socialistische partij belaagd op dag van de Arbeid
Lees ook:Portugese politiek worstelt met begrotingsplannen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.