Politieke crisis door staatsbegroting 2011

passoscoelho-socratesNa vijf dagen van officiële onderhandelingen werd vandaag bekend dat de PSD er niet uitkomt met de regering. Hoewel er op een aantal punten overeenstemming werd bereikt, blijven de beide partijen van mening verschillen op andere punten van het Orçamento de Estado 2011. We zijn weer terug op het bekende punt van elkaar de zwarte piet toeschuiven, wat logisch is, maar niets oplost. Want er moet een akkoord komen, hoe dan ook.

Het nieuws van vandaag betekent niet dat de goedkeuring van de OE2011 door de PSD van de baan is, want de PSD heeft aangegeven de zaak verder te bekijken aan de vooravond van de stemming in het parlement volgende week. De vraag is echter wat ze verwachten dat er nog zal veranderen in de tussentijd.

De sociaal-democraten bevinden zich in een netelige positie: ze zijn het niet eens met de bezuinigingsplannen van de regering, maar als er geen akkoord komt over de staatsbegroting zullen de gevolgen voor de Portugese economie enorm zijn. Ze willen trouwen blijven aan hun politieke programma, maar nu de regering ten val brengen zal hoe dan ook rampzalig zijn. De rest van de wereld, en zeker Europa, zal een mislukking niet accepteren. Als het land een nieuwe regering moet vormen en gedurende al die tijd geen beslissingen kan nemen over bezuinigingen, zal het IMF ongetwijfeld ingrijpen. Het belang van politieke stabiliteit voor de economische positie van Portugal was vandaag extra evident toen direct na het nieuws van de mislukte onderhandelingen de beurs begon te zakken.

Cavaco Silva riep vandaag in reactie op de ontwikkelingen (voor de zesde keer in zijn carrière als president) de Conselho do Estado bijeen. Komende vrijdag zullen de raadgevers van de president zoeken naar een uitweg in deze politieke crisis. Wordt vervolgd…

Lees ook:Regering en PDS akkoord over staatsbegroting 2011
Lees ook:Portugal op rand van politieke crisis?
Lees ook:Nieuwe regering Portugal wordt minderheidskabinet
Lees ook:Portugal blijft vriendje van Kadhafi
Lees ook:Verzet tegen homohuwelijk gaat door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.