Paastip: Prova do Folar in Guia

Normaal gesproken staat het plaatsje Guia in de Algarve bekend om zijn overheerlijke kip piri-piri, maar dit weekend staat een ander gerecht centraal, namelijk de Folar de Páscoa. Deze taart, die gedecoreerd wordt met eieren, wordt traditioneel in heel het land gemaakt en gegeten tijdens Pasen. De basis van de taart is bloem en elke regio of plaats voegt er zijn eigen traditionele ingrediënten aan toe. Eén van de bekendste folares is de Folar de Valpaços die met chouriço, salpicão en presunto wordt gemaakt. In de Algarve is de folar juist zoet met suiker en kaneel.

De traditie van de Folar komt oorspronkelijk vanuit het katholieke geloof. Na de 40 dagen vastentijd gaven peetouders hun petekind bij wijze van cadeau op paaszondag (Domingo de Ramos) deze versierde taart. Inmiddels wordt de taart nog altijd veel gegeten, maar wordt het cadeau aan het petekind vaak vervangen door kleding of geld.

Op 12 april vanaf 16.00 uur kun je in Guia de allergrootste folar van de wereld aanschouwen. Hoogtepunt van het evenement is het aansnijden van de taart. Daarna kunnen de honderden bezoekers een stukje proeven. Er wordt natuurlijk ook muziek gemaakt, bijvoorbeeld door de Rancho Folclórico Infantil van Loulé. Het evenement wordt gehouden in het zogenaamde Polidesportivo, een terrein wat je makkelijk vindt aan de hoofdweg van het kleine plaatsje.

Bron: www.hardmusica.pt

Lees ook:Favoriete restaurants: Ramires in Guia
Lees ook:Zo maak je de Folar de Páscoa
Lees ook:Traditionele smaken in Évora
Lees ook:Portugese boekenmarkten
Lees ook:De mooiste Lusitano´s te zien in Golegã

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.