Zelf maken: Rissóis de Camarão

De Portugezen kennen tal van overheerlijke hartige hapjes, die vaak gevuld zijn met vis, zeevruchten of vlees. Je vindt ze volop in de pastelarias. De hapjes heten bijvoorbeeld pastéis, rissóis, rolinhos of folhados, afhankelijk van de buitenkant van het hapje. Folhados zijn bladerdeeghapjes, rissóis zijn gepaneerd, pastéis gefrituurd en rolinhos worden gemaakt door de vulling in een koolblad te rollen. De verschillende vullingen kunnen voor alle soorten gebruikt worden. Hier vind je de instructies voor het maken van één van de gangbare hapjes: de rissóis de camarão.

Kook 200gr gamba´s gedurende vijf minuten in gezouten water. Pel ze daarna. Doe in een pannetje 2 kopjes water, 1 eetlepel margarine, zout en citroenrasp. Breng het aan de kook en haal daarna direct van het vuur. Voeg 2 kopjes bloem toe en roer snel en stevig door. Zet het terug op een laag vuur en blijf roeren terwijl het deeg goed droog wordt. Als het deeg droog is en er een bal ontstaat kan het van het vuur gehaald worden. Kneed het deeg totdat het is afgekoeld. Laat het vervolgens rond de twintig minuten rusten.

Smelt ondertussen in een pan 1 eetlepel margarine en bestrooi het met 1 eetlepel bloem. Wacht tot het aan de kook is. Voeg 1 dl melk toe en 1 dl van het vocht waarin de garnalen zijn gekookt. Voeg naar smaak zout en peper toe en laat verder koken en dikker worden. Haal van het vuur en voeg 1 theelepel mosterd toe, het sap van 1 citroen, wat fijngesneden peterselie en de gepelde gamba´s.

Rol het gemaakte deeg uit tot een lange, dunne plak. Indien het deeg plakt aan de rol kun je wat bloem erop strooien. Veeg de overtollige bloem er wel vanaf nadien. Maak kleine hoopjes van de vulling op één kant van het deeg, met een onderlinge afstand van zo´n 7 cm. Sla daarna de andere helft van het deeg erover heen. Zet een glas om de hoopjes vulling en druk de rondjes uit het deeg. Haal de rissóis door 2 losgeklopte eieren en vervolgens door paneermeel. Frituur ze in olie, die verhit is tot 180 graden. Laat uitlekken op keukenpapier.

Lees ook:Glühwein op z´n Portugees
Lees ook:Zelf maken: Bacalhau com Natas
Lees ook:Zelf maken: Petisco de Moelas
Lees ook:Zelf maken: Camarão com Cerveja
Lees ook:Zelf maken: Pastéis de Nata

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.