Vreemde vruchten (en dranken): de Medronho

Na de cherimoya, de loquat en de morel is het wel weer eens tijd voor een nieuwe vreemde vrucht. Deze keer een écht vreemde vrucht, want ik kan er nergens een Nederlandse naam voor vinden. Daarom noem ik de vrucht maar de medronho, want zo noemen de Portugezen hem. In Nederland staat hij bekend als “de vrucht van de aardbeiboom” (de Arbutus unedo). Je zou denken dan is het een aardbei, maar niets is minder waar! Deze vrucht ziet er een beetje uit als een aardbei en gaf daarom de naam aan de boom, terwijl hij zelf naamloos bleef. In Nederland althans…

De medronho groeit aan de medronheiro (de aardbeiboom dus). Deze medronheiro groeit volop in het Middellandse Zee gebied, maar ook in Ierland en het westen van Frankrijk. In Portugal zie je deze boom vooral in de Serra de Monchique en de Serra do Caldeirão, dus in de Algarve. Aan de boom groeien harde, knobbelige vruchten, die eerst lichtgeel zijn, maar rood kleuren naarmate ze rijper worden. Deze medronhos kun je van de boom eten, maar worden ook gebruikt in bijvoorbeeld taart of jam. Het meest bekend is de medronho echter van de gelijknamige likeur; bij veel excursies en restaurants in de Algarve geschonken als hét typische drankje van de regio.

De aguardente de medronho wordt als volgt gemaakt: tussen september en december worden de vruchten geplukt. De medronhos worden gefermenteerd in vaten van hout of klei. Gedurende dertig tot zestig dagen mogen de vruchten niet in aanraking komen met de buitenlucht. Voor elke vijf delen vruchten wordt één deel water toegevoegd. Na de fermentatie moet de drank nog eens zestig dagen worden bewaard, voordat het destilleren kan beginnen. Dit wordt hier en daar op semi-industriële wijze gedaan, maar het meest gewaardeerd zijn de kleine stokerijen, of zelfs thuis-stokerijen, die je in de binnenlanden van de Algarve volop vindt (pas op, wel heel sterk!).  Een goede aguardente de medronho is transparant en ruikt en smaakt naar de vrucht. Het alcoholpercentage ligt gemiddeld tussen de veertig en zestig procent. De Algarvios drinken graag een glaasje medronho naast een kopje koffie. De één drinkt hem het liefst koud, de ander op kamertemperatuur.

P.S. In Nederland kun je nog wel eens medronhos (de vrucht bedoel ik) in blik vinden in mediterrane supermarkten.

Lees ook:Vreemde vruchten: de Cherimoya
Lees ook:Vreemde vruchten: de Morel (en over ginjinha)
Lees ook:Vreemde vruchten: de Loquat
Lees ook:De johannesbroodboom: over cola, goud en chocola
Lees ook:De oudste boom van Portugal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.