De wat? De loquat. Niet direct een vrucht die ons bekend in de oren klinkt. Misschien komt dat omdat het vaak ten onrechte een mispel wordt genoemd. Maar wat de Portugezen nesperas noemen, zijn zeker geen mispels, maar loquats. Of loquatten…
Hoe dan ook, je vind ze in overvloed in het voorjaar, want dan vallen ze in grote getale van de bomen (nespereiras) waar ze aan groeien. Het is een oranje vrucht in de vorm van een ei, met sappig zoet of zuur vruchtvlees. In het midden zitten één of meerdere grote, bruine, glimmende pitten.
De loquat kun je zo uit de hand eten, of verwerken in andere gerechten als salades, taarten, gelatines of jams. Ook kun je de vrucht tegenkomen in likeur. Oorspronkelijk komt de plant uit Japan, wat nog altijd de grootste producent is, maar inmiddels vind je vrucht in verschillende warme landen.
Let op: om het makkelijk te maken wordt deze vrucht rond Porto en de Douro rivier ook wel maganório genoemd.
Lees ook:Vreemde vruchten: de Cherimoya
Lees ook:Vreemde vruchten (en dranken): de Medronho
Lees ook:Vreemde vruchten: de Morel (en over ginjinha)
Lees ook:De johannesbroodboom: over cola, goud en chocola
Lees ook:Uitnodiging: kom gratis Portugese wijnen proeven!
Ik heb een nispero uit spanje meegenomen naar nederland en deze vervolgens meegenomen
naar cambodia. hij is nu twee en een half jaar oud en heeft nog niet gebloeid. hoe lang duurt dit nog?
Wij hebben een loquat stek uit Indonesie gekregen . Is nu 2,5 mtr hoog. Wij hebben hem in een pot gehad om hem binnen te laten overwinteren, hij werd erg groot en hebben hem nu zes jaar buiten staan in de volle grond,hij zal nu 15jaar zijn. Wij hebben heel zachte winters (ongeveer een dag of tien).Wonen in de Midi Pyrenees.Nu 12-februari 2017, zit hij voor de eerste keer helemaal vol met bloesem, beige achtige kleur.Ben benieuwd of er ook vruchten aankomen.