Die andere Portugese hond

De Portugese waterhond is ongekend populair nu gezin Obama zich over puppy Bo heeft ontfermd. Naar mijn idee een goed moment om die andere mooie Portugese hond ook eens onder de aandacht te brengen, de Cão Serra da Estrela.

Rond de 50 kilo en ongeveer 70 cm hoog is dit de meest corpulente van de Portugese hondenrassen (in totaal zijn er acht). Hij heeft een dikke goudgele, vale of grijze vacht en een pikzwarte snuit. De hond is uitermate zachtaardig en trouw aan zijn baasjes. Tegelijkertijd is hij uitermate agressief tegen zijn vijanden en degenen die ongevraagd zijn territorium betreden. Om deze reden wordt hij veel gebruikt in het bewaken van huizen of zelfs mensen. Maar de belangrijkste traditionele taak van de Cão Serra da Estrela is het beschermen van de schapen en geiten van de kudde tegen wolven, beren of veedieven. Dit werk doet hij nog altijd volop in de bergen van de Serra da Estrela.

De Cão Serra da Estrela zou één van de eerste hondenrassen van het Iberisch Schiereiland zijn, maar zijn oorsprong is onbekend. Sommigen zeggen dat hij vanuit de Centraal-Aziatische hoogvlakte naar Europa kwam ten tijde van de Visigoten. Nu is hij vooral te vinden in de Serra da Estrela. Zijn intelligentie helpt hem zijn weg te vinden in het moeilijk begaanbare gebergte en zijn dikke vacht beschermt hem tegen de kou van de winter. Het is een echte buitenhond, die niet makkelijk went aan een leven binnenshuis.

In de Serra da Estrela vind je verschillende kennels, zoals bijvoorbeeld de Canil de Quinta de São Fernando in Manteigas. In Nederland is er een speciale club voor deze honden. Klik hier voor de website.

Lees ook:Luisteren naar Portugese geluiden
Lees ook:“Wie geen hond heeft, jaagt met een kat”
Lees ook:Discussie over sneeuwschuivers
Lees ook:Obama kiest voor Portugese waterhond
Lees ook:Op skivakantie in de Serra da Estrela

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.