Albufeira door de ogen van een groot historicus

200px-Jose_hermano_saraivaEén van mijn favoriete Portugese televisiepersoonlijkheden is zonder meer de historicus José Hermano Saraiva. Hij wordt in oktober eenennegentig jaar, maar nog altijd maakt hij voor RTP2 het programma “A Alma e a Genta”, waarin hij de bekende en minder bekende details van de Portugese geschiedenis op zijn eigen typerende manier uitlegt. Zijn passie voor de historie spreekt uit zijn gehele voorkomen: de manier waarop zijn “r” rolt, waarop hij de woorden articuleert en hoe hij met zijn handen zijn woorden kracht bijzet.

Zijn programma´s zijn altijd interessant, hoewel academici zijn theorieën nogal eens in twijfel trekken. Daar hij alleen een licentiaat behaalde, maar nooit promoveerde, wordt hij  niet door iedereen even geschikt geacht. Ook zijn post als Minister van Onderwijs tijdens de Estado Novo levert hem soms kritiek op. Feit is echter dat hij  degene is die al sinds de jaren zeventig het grote publiek weet te interesseren voor de Portugese geschiedenis. Dat hij door veel mensen gewaardeerd wordt bleek in 2007, toen hij de zesentwintigste plaats behaalde tijdens de verkiezing voor Grootste Portugees Aller Tijden.

Er zullen weinig verhalen uit de Portugese geschiedenis nog niet aan bod zijn gekomen tijdens één van zijn programma´s. Je kunt er een heleboel vinden op bijvoorbeeld Youtube. In de volgende filmpjes vind je de aflevering waarin hij de geschiedenis van het bij Nederlanders zo bekende Albufeira bespreekt:

Lees ook:De 7 gastronomische wonderen van Portugal
Lees ook:Openlucht bioscoop vanaf een IKEA bank
Lees ook:Buraka Som Sistema op 14 mei in de Melkweg
Lees ook:Sporting krijgt cadeautje van FC Twente
Lees ook:Portugese sferen tijdens vierdaagse van Nijmegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.