Zelf maken: Francesinha

Eén van de bekendste gerechten in de omgeving van Porto is de francesinha. De vertaling is zoiets als “Frans meisje” en het verhaal gaat dat het zijn intrede deed toen een Portugese emigrant in Frankrijk, Daniel David Silva, na zijn terugkeer de croque monsieur probeerde te introduceren in Portugal. Er ontstond een soort van sandwich met ham, linguiça (een Portugese worst) en vlees in een saus van bier en tomaten. Het klinkt wellicht wat vreemd in eerste instantie, maar maak het maar eens! Zoals altijd zijn de variaties weer talrijk en vind je hier slechts één van de vele mogelijkheden. Voor 2 francesinhas:

Begin bij het maken van de saus. Los een eetlepel maizena op in 1 dl melk. Voeg hieraan toe: 1 flesje/blikje bier, 1 beker/glas portwijn, 1 blokje voor kippenbouillon, 2 laurierblaadjes, 2 eetlepels tomatenpuree, 1 eetlepel olijfolie en piripiri naar smaak. Mix het geheel in een pan en zet de pan op het vuur. Laat de saus inbinden op een laag vuur, totdat ongeveer de helft is overgebleven (dit zou rond de 30 minuten moeten kosten).

Kruid ondertussen twee varkenslapjes met zout en peper en grill ze in een grillpan of op de grill. Rooster 4 boterhammen zonder korst. Leg op een ovenvast bord een sneetje toast met daarop het varkenslapje, een knakworst (doormidden gesneden in de lengte en in de breedte), een plak ham en een linguiça (gesneden als de andere worst). Bedek het geheel met een andere snee brood en leg daar bovenop een plak smeltkaas. Overgiet het geheel met de saus en laat in een voorverwarmde oven de kaas smelten.

N.B. Linguiça is een worst die ook weer op allerlei manieren wordt bereid. Op de foto zie je een standaardplaatje van de linguiça. Je kunt het als je geen echte Portugese linguiça kunt krijgen vervangen door een saucijs.

En bom apetite maar weer!

Lees ook:Zelf maken: Camarão com Cerveja
Lees ook:Zelf maken: Rissóis de Camarão
Lees ook:Valentijnsrecept: Costeletas de Cabrito à Afrodite
Lees ook:Zelf maken: Sopa da Pedra (en de legende erachter)
Lees ook:Glühwein op z´n Portugees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.